Type and press Enter.

Een industrieel pareltje

Foto Bas TimmersDe vraag is of de duizenden mijnwerkers in Essen-noord wisten in wat voor industriele schoonheid ze egenlijk rondliepen. Waarschijnlijk was Zollverein destijds een smerige, kolen uitkotsende fabriek vol roet. Nu, twintig jaar na de sluiting van de mijnen in 1986, is het een pareltje van industriele architectuur en een oase van rust.

De voormalige fabriek in het Ruhrgebiet staat tegenwoordig zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco. Volledig terecht, want je waant je meteen in een andere wereld. De gerestaureerde Schacht XII is helemaal hip, met het Red Dot Design Museum, het trendy Casino Restaurant en een galerij vol ateliers. Oranje roltrappen brengen je naar het bezoekerscentrum, op de bovenste etage van wat ooit een fabrieksgebouw was.
Maar de delen die nog niet gerenoveerd zijn, vooral de imposante Kokerei, bepalen de sfeer op het enorme terrein. In de winter kan hier geschaatst worden, in de zomer gezwommen. Langzaam zal ook dit stuk opgeknapt worden. Maar voorlopig mag het zo blijven. Stoer en desolaat, een indrukwekkend spel van lijnen en blokken, een mix van transportbanden en grote hallen, strijdend tegen de elementen. Een prachtig idee voor een dagje uit.

Zie ook de foto’s in de galerij.