Type and press Enter.

Na Brokeback Mountain de Chinese realiteit

Met Brokeback Mountain, de film over twee homoseksuele cowboys, brak regisseur Ang Lee door naar een groot publiek. Maar de in Amerika woonachtige Taiwanees is van vele markten thuis. Zo maakte hij eerder al The Hulk en het ingetogen The Ice Storm.

Met Lust, Caution keert hij terug naar China. Tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog vertelt hij weer een verhaal van een onmogelijke liefde, net als bij Brokeback Mountain. Deze keer vinden de verzetsstrijdster Wang Jiazhi en de collaborateur Mr. Yee (gespeeld door Tony Leung) elkaar.
Laag voor laag bouwt Ang Lee zijn spionagedrama op. Het jonge, naieve meisje dat met haar lichaam de stoere militair moet verleiden, wordt snel volwassen. Mr. Yee laat langzaam zijn pantser vallen, zonder af en toe in de traditionele rolpatronen van de Chinese samenleving terug te vallen.
Twee uur en drie kwartier duurt Lust, Caution en de film verveelt geen minuut. Door het knappe acteerwerk, maar vooral doordat we langzaam binnendringen in de vaak afstandelijke en ondoorgrondelijke gewoonten en gebruiken van het land en zijn inwoners. Ang Lee krabt het vernislaagje van de Chinese samenleving af. Daardoor resteert alleen de onverbloemde, naakte waarheid.