Type and press Enter.

Diginews 26: live video nu nog makkelijker

[flash http://www.youtube.com/watch?v=DfilCjyTiVc w=425 h=355 p={wmode;transparent}]Of webvideos actueel moeten zijn of juist niet, daarover zijn de meningen verdeeld. Ik ben een groot voorstander van instant video: beelden die je opneemt en binnen enkele minuten online staan.

Er is een inhoudelijk bezwaar (live video zou geen verdieping bieden en zo niets toevoegen aan tv) en een technisch (lastig te maken, slechte kwaliteit). Het eerste argument klopt volgens mij slechts ten dele: bij grote evenementen en nieuwsgebeurtenissen is video ter plekke namelijk wel een toegevoegde waarde.
Maar vooral het tweede argument is snel aan het wegvallen. De gsm’s (bijvoorbeeld de Nokia N82 en N95) worden steeds beter. En deze week zag ik twee alfa-versies van websites (Qik en Flixwagon) die live opnames via je mobieltje mogelijk maken. Een paar drukken op wat knoppen en de video is online te vinden, zelfs in real-time. Geen superkwaliteit, maar het wordt steeds beter. Bovenstaand videootje is opgenomen met de Sony Ericsson P1i in samenwerking met YouTube.
Wil je betere kwaliteit en nog meer bedieningsgemak, dan is de Flip een optie. De mini-camera pakte afgelopen jaar 13 procent van de camcorder-markt in Amerika. Het kleine, platte apparaatje moet na filmen wel via usb 2.0 aangesloten worden op een pc om te kunnen uploaden, maar dan kun je ook nog snel wat editen. David Pogue van de New York Times is alvast razend enthousiast. En ondertussen staat de technologische ontwikkeling niet stil…