Type and press Enter.

Young At Heart: bejaarden die rocken

Sonic Youth? Moeten ze zulke gitaarherrie gaan zingen? De Amerikaanse zeventig- en tachtig-plussers van het Young At Heart-koor zijn heel wat gewend, maar wat dirigent Bob Cilman hen nu voorschotelt gaat wel heel ver.

Toch gaan ze, na wat ritueel mokken, aan de slag met Schizophrenia van Sonic Youth. Zoals ze altijd op de deskundige liedjessuggesties van hun dirigent kunnen vertrouwen. Want hun koor is al twintig jaar een doorslaand succes.
Ooit begon Young At Heart als gewoon bejaardengezelschap. Eigenlijk houden ze ook veel meer van klassieke muziek, bekennen ze. Maar toen tijdens een van hun optredens een van de voorzangers spontaan begon met Doo Wah Diddy, brak het publiek de zaal af.

Pop en rock
Sindsdien zingt Young At Heart louter pop- en rockliedjes. Documentairemaker Stephen Walker volgde het gezelschap in 2006 zeven weken lang, in de aanloop naar een nieuwe toernee die hen ook weer naar andere werelddelen bracht. ‘We reisden van continent tot continent tot ik zelf incontinent werd’, lacht Fred Knittle.
Hij steelt de show in de documentaire. Vijf jaar eerder moest hij vanwege hartproblemen stoppen. Maar inclusief zuurstoftank keert Knittle voor één keer terug op het podium om met zijn zware Johnny Cash-achtige stem Fix You van Coldplay zijn definitieve uitvoering te geven.

Breekbaar
De liefde voor muziek houdt hem in leven, ondanks de breekbare fysieke toestand. Daarmee staat hij model voor het koor, dat zich bewust is van de eigen kwetsbaarheid. Ontwapenend zijn ze, in hun eerlijkheid, enthousiasme en zelfspot. Je sluit ze in hun hart, net als enkele jaren geleden gebeurde bij de Cubanen van de Buena Vista Social Club.
Sinds Borat is er ook geen film geweest waar zo smakelijk om gelachen kon worden. Regisseur Walker exploiteert dat leedvermaak soms iets te makkelijk. Maar hij voorkomt dat zijn documentaire een Disneysprookje wordt door bij de koorleden thuis op bezoek te gaan en te laten zien dat het gewone mensen van vlees en bloed zijn.

4 comments

  1. Wat een mooi geschreven stuk. Ik ben nu enorm benieuwd naar wat de bejaarden van Sonic Youth gemaakt hebben en wil deze documentaire absoluut zien!

  2. Spread the word, Anne. Hij was in de sneak preview, en vanaf donderdag 30 oktober in de bioscoop.

  3. Gisteravond young@heart in utrecht gezien. het is film die me echt heeft geraakt. Echt oude mensen die hun hart en ziel geven in een lied uit een andere tijd en daarmee jongere generaties weten te raken.
    Vooral het optreden in de gevangenis is zo bijzonder om te zien. Een aanrader voor alle leeftijden omdat het zoveel positiefs uitstraalt.

  4. […] Young At Heart : sinds Borat niet meer zo gelachen om een film. De documentaire over een hoogbejaard zangkoor dat […]

Comments are closed.