Wie droomt er niet van om zijn pc binnen enkele seconden op te kunnen starten? Een pc met alle veelgebruikte applicaties binnen één muisklik? Het Chrome OS, een superlichte Google-variant van Windows, zou die droom wel eens kunnen realiseren.
Met het nieuwe besturingssysteem mikt de internetgigant vooral op de groeiende markt van netbooks en lichte laptops. Vorige week presenteerde het bedrijf een eerste, nog lang niet volmaakte versie van Chrome OS. Op dit moment is de software nog in gesloten beta. Maar wie wil kan hier lezen hoe hij een veilig voorproefje kan krijgen. Iets sneller maar riskanter is om daadwerkelijk op te starten via een usb-stick, zoals hier uitgelegd wordt.
Smaakt lekker
Dat voorproefje smaakte me bijzonder goed. De look-and-feel lijkt enorm op Chrome, de supersnelle browser van Google. Ook al open source: ontwikkelaars uit de hele wereld kunnen ermee aan de gang om het programma te verbeteren en hun eigen extensies te schrijven.
Het concept is feitelijk heel simpel: linksboven zit een knop waarin allerlei standaard applicaties kunnen worden gestart in een nieuw tabblad. Denk aan Gmail, Hotmail, Google Reader, etc etc. De pagina’s die je vaak bezoekt kun je vastpinnen: het tabblad bovenin wordt wat smaller en start de volgende keer automatisch op. Alle andere tabbladen zijn internetpagina’s die je tijdelijk bezoekt.
Verder zijn er zogenaamde ‘panes’ onderin die je kunt opstarten met applicaties zoals Google Talk og Twitter. Onderin aanklikken, tweet versturen en dubbelklik om de pane weer op te bergen. Zo simpel is het.
Cloud
Schijfruimte heeft het besturingssysteem nauwelijks nodig. Alle bestanden (foto’s, tekstdocumenten, video) worden via internet opgeslagen in de zogenaamde cloud. Het past helemaal in de filosofie van het bedrijf uit Mountain View dat de toekomst is aan web apps en niet aan desktopapplicaties.
Tegelijkertijd kun je dat zien als het zwakke punt: power users hebben weinig aan Chromium (of Chrome OS, die namen worden door elkaar heen gebruikt). Als je aan webdesign doet, of gebouwen moet ontwerpen, of video bewerken, is dat nauwelijks te doen in de browser. Aan de andere kant doet 98 procent van de internetgebruikers dat nooit. Die 98 procent heeft misschien wel genoeg aan Chrome OS, als het in de loop van volgend jaar officieel uit komt. Want opstarten in zeven seconden en alle handelingen kunnen doen in één venster, het is moeilijk daar niet een beetje verliefd op te worden.