Type and press Enter.

Holy Motors doet hoogtijdagen David Lynch herleven

Hoeveel rollen hij speelt in Holy Motors? Acteur Denis Lavant wist het zelf niet eens meer, gaf hij recentelijk toe in een interview. Ergens tussen de tien of twaalf, lachte hij.

Een film waar de hoofdrolspeler zelf de weg bijna in kwijt raakt, dat betekent meestal geen al te helder en toegankelijk verhaal. Maar regisseur Leos Carax komt er mee weg, omdat hij alle gedaantewisselingen van zijn hoofdpersoon in een strakke vorm giet: elke keer kruipt het karakter terug in zijn witte limousine, om de volgende verkleedpartij te beginnen. Een accordeonist, een moordenaar, een zakenman, allemaal komen ze voorbij.

Ouwehoeren
Wat de regisseur met al die karakters wil vertellen, daarover kun je eindeloos ouwehoeren. Het mooie is dat Carax, het Franse enfant terrible dat ooit bekend werd met ‘Les amants du pont-neuf’, geen antwoorden geeft. Hij zet de kijker aan het denken. Hij prikkelt, hij verrast, en misschien houdt hij iedereen wel voor de gek en is Holy Motors één grote grap. Want de slotscêne had zo in de animatiefilm Cars gekund.
Het enige kritiekpunt is dat het tempo in de toch al niet heel toegankelijke film steeds verder naar beneden gaat. Maar het geeft je wel tijd om je onder te dompelen in de bijzondere wereld van Carax, die doet denken aan de donkere hoogtijdagen van David Lynch ten tijde van Lost Highway en Mulholland Drive, met hun bijzondere plotwendingen.

Kylie Minogue
En net als Lynch beschikt Carax over een fijne cast, met Eva Mendes en Kylie Minogue. Grote toeschouwersstromen zal Holy Motors niet opwekken, maar gelukkig is dat niet het enige criterium voor goede cinema.