Type and press Enter.

Een nieuwe wereldster in aantocht

Het allerbelangrijkste nieuws van La Mala Educacion is dat er een nieuwe wereldster in aantocht is. Gael Garcia Bernal bewees zijn kunnen (letterlijk en figuurlijk) al in Amores Perros en Y Tu Mama También, nu schittert hij in meerdere rollen in de nieuwste van Pedro Almodovar.
Niet dat La Mala Educacion verder niet de moeite waard is. Na het voor zijn doen redelijk normale Hable Con Ella grijpt de regisseur weer terug naar zijn favoriete onderwerp van zijn eerdere films als Todo Sobre Mi Madre en Carne Tremula: seks. Waarmee niet gezegd is dat zijn nieuwste film een pornoprent is.
Nee, seksueel misbruik is deze keer het thema. Het is 1980 als regisseur Enrique zijn vroegere schoolvriendje Ignacio (Garcia Bernal) ontmoet. Ze werden door dezelfde priester misbruikt, voor Ignacio reden een filmscript te schrijven over hun gezamenlijke historie. Als hij de hoofdrol krijgt, mag Enrique het scenario gebruiken.
Gaandeweg wordt duidelijk wat precies gebeurde in de tijd dat Franco nog met strakke hand Spanje regeerde. Daarvoor kiest Almodovar wel een moeilijke methode, met drie verhaallijnen die in elkaar grijpen. Het houdt de film boeiend, zeker omdat (zoals bij alle films van de regisseur) de setting prachtig is en er weer een paar hysterische travestieten door het beeld rennen.
Aan het eind van de film blijft het woord Passie lang in beeld. Als dat het thema van de (overigens niet-autobiografische) film is, dan slaagt Almodovar niet in zijn missie. Seksueel misbruik van kinderen is simpelweg de kern. Een kern die dan weer wel op fabuleuze wijze in beeld is gebracht.