Type and press Enter.

Foo Fighters – One by one

Van het Nirvana-stempel zal Dave Grohl wel nooit afkomen. Maar als gitarist/zanger van zijn eigen band Foo Fighters bewees hij de laatste zeven jaar drie albums lang ook zelf heel wat in de mars te hebben: lekkere popsingles als This is a Call en I’ll Stick Around prijkten bovenaan de hitlijsten. En bij de Queens of the Stone Age nam hij onlangs zijn oude job als trommelmepper weer op om met hun Songs for the Deaf een van de beste albums van het jaar in te blikken.
Meteen na die opnamesessies kroop Grohl het repetitiehok in voor het vierde Foo Fighters-album. Het resultaat heet One By One, een plaat waar de band strakker dan ooit klinkt. Jammer alleen dat dat ten koste ging van de allergrootste kracht van de Fighters: het schrijven van compacte, drie minuten durende gitaarrocksongs. Natuurlijk is het meezinggehalte weer dik in orde. Natuurlijk staan op One By One weer een aantal potentiële singles (Tired, Burn Away, Halo). Maar de puntigheid is verdwenen. Nummers van vier, vijf of zelfs meer minuten zijn gewoon te lang voor de Foo Fighters om te kunnen blijven boeien. Vanwege hun tomeloze inzet krijgt One By One nog een voldoende, maar het is niet de meesterplaat waar sommigen het voor houden.