Type and press Enter.

Suede – A new morning

Ooit moest het er van komen: een album van Suede dat niet is gemaakt onder zware invloed van nog zwaardere drugs. En jawel, na vier mislukte pogingen in tien jaar is het zo ver. Zanger Brett Anderson is op A New Morning niet alleen van zijn crackverslaving af, maar ook van zijn zwartgallige wereld- en levensvisies die eerdere platen af en toe zo onheilspellend konden maken.
Het vijfde album van Suede is daardoor vooral een breuk met voorganger Head Music, een gekunstelde, topzware plaat die ten onder ging aan een overdaad aan bliepjes en sequencers. Het Londense vijftal klinkt eindelijk weer fris en gretig maar schrijft bovenal weer energieke popsongs, hun allergrootste troef. De stem van Anderson klinkt ruwer (lees: minder door effecten bewerkt) dan ooit, gitarist Oakes strooit opnieuw nonchalant met lekkere riffjes en de nieuwe toetsenist Alex Lee laat de band eindelijk weer melodieus en organisch klinken.
Kortom: Suede klinkt eindelijk weer als Suede. Daardoor zal A New Morning geen nieuwe fans opleveren. Zo kun je de stem van Anderson nog steeds net zo makkelijk fantastisch vinden als haten en blijft de grens tussen kunst en kitsch erg dun. Maar het bevrijde Suede levert met Beautiful Loser en Lost In TV in elk geval eindelijk weer sterke potenti?le Britpop-singles af en is daardoor weer terug van weggeweest.