Type and press Enter.

Libertines – Up the bracket

Wat waren ze in paniek in Engeland. De Amerikanen leverden The Strokes, Australi? kwam met The Vines op de proppen en uit Zweden kwamen de grommende Hives. Ouderwets rammelende rock-‘n’-roll was dé muziektrend van 2002. Alleen hadden de Engelsen, toch de uitvinders van de popmuziek, nog geen goede representant voor deze New Rock Revolution.
Het wachten is nu eindelijk voorbij dankzij The Libertines. Het viertal uit Londen debuteerde onlangs met Up The Bracket. Een plaat vol verhalen over seks, drugs, vechtpartijen en een streven naar anarchie. Alsof The Sex Pistols nooit zijn wegggeweest. Met een tekst als ‘He did it with his hat on, like in a saddle with his gun’.
Het zijn niet alleen de anarchistische teksten die Up The Bracket een nostalgische plaat maken, vol referenties naar de Britse pop van de jaren zeventig en tachtig. The Kinks of The Smiths zijn meteen twee namen die door je hoofd schieten bij het beluisteren van de 36 minuten durende plaat, en dat Mick Jones (ex-The Clash) de producer is, zegt ook veel. Het is echter geen garantie voor een topplaat: daarvoor zijn de liedjes van The Libertines nog niet spannend genoeg. Waardoor The Vines, wat mij betreft, voorlopig in elk geval de koplopers van de New Rock Revolution blijven.