Type and press Enter.

Lowgold – Just backward of square

Dat ene up-tempo nummer moet een vergissing geweest zijn. Net als het feit dat ze uit Engeland komen. Lowgold maakt namelijk verstilde luisterliedjes, op Amerikaanse leest geschoeid.
Denk daarbij aan bands als Smog, Sebadoh of Sparklehorse. Misschien nog iets minder broeierig spannend, maar de vier jonkies uit de buurt van Londen hebben dan ook nog volop de tijd en de toekomst.
Just Backward of Square is namelijk hun debuutplaat. Onvoorstelbaar als je hoort hoe volwassen het album klinkt. Nooit gehaast of geforceerd, beetje melancholiek. ‘Beauty dies young’, zingt songschrijver-gitarist Darren Ford. Hij maakt van die nummers die je wilt horen op een donkere winteravond, voor de open haard. Zoetgevooisde stem, snikkende gitaren, keyboardpartijtje eronder and that’s all it takes to make a good record.
“We schrijven nummers met het hart, niet met het hoofd”, typeert Ford zichzelf. Luister eens naar het met een meeslepend gitaargeluid uitgeruste Never Alone, of het nog trager en mooier In Amber. Klassiek songschrijverschap verloochent zich nooit. En dat Just Backward of Square uiteindelijk in de laatste drie nummers doodkabbelt, ach, het zij ze vergeven. Voor die droomplaat hebben ze nog genoeg tijd.