Type and press Enter.

Elbow – Asleep in the back

Sorry. Bij de grote zomerschoonmaak was Asleep in the back van Elbow al weggestopt in de platenkast. Zonder lovende recensie. En dat is onrechtvaardig, omdat het debuutalbum van het Engelse kwintet meer aandacht verdient. Daarom nu alsnog dit stukje. Omdat Studio Brussel de single Newborn geregeld draait en er zo voor zorgde dat de plaat weer uit de kast viel. Gelukkig.
Niet dat je als luisteraar vrolijk wordt van een draaibeurt. Net als bij het Schotse Arab Strap is Asleep in the back de soundtrack van de donkere kanten van een grote stad, Manchester in dit geval. Trage, onheilspellende, hypnotiserende drums, daaroverheen de klaagstem van zanger Guy Garvey, ijl als die van Thom Yorke. Teksten over armoede, geweld, drugs. ‘This can’t go on, you know. You are a tragedy waiting to happen’. Het hele album ademt de geur van depressiviteit van Noord-Engeland. Verwacht geen opgewekte melodietjes of catchy refreintjes. Asleep in the back is een plaat voor verloren zielen, voor koude winteravonden. “Ik was lange tijd niet bepaald gelukkig”, verklaart zanger Garvey. Da’s geen verrassing voor de luisteraars. Van hen mag hij ongetwijfeld ongelukkig blijven. Als de band nu nog zo slim was geweest hun werkje Kid B te noemen, naar het geestverwante broertje van Radiohead, zou het nog een millionseller zijn geweest ook.