Type and press Enter.

Sioen – See you naked

Waarom Vlaamse bands meestal leuker zijn dan Nederlandse? Luister naar See You Naked, de debuutplaat van Sioen, en je krijgt het antwoord. Waar het gros van de bands hier blijven steken in het rockstramien, durven de Vlamingen veel vaker het geijkte pad te verlaten. Wat niet altijd goede maar in elk geval wel spannende platen oplevert.
De niet aflatende stroom van beloftevolle bands vanuit het zuiden wordt nu nog breder door Sioen. In 2000 begonnen als soloproject van de nu 23-jarige Gentse singer-songwriter Frederik Sioen, maar inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige groep. Die zich, naar goed Vlaams gebruik, niet makkelijk in een hokje laat plaatsen. Titelsong See You Naked wordt voortgedreven door een overstuurde basgitaar, in Motorbeat heeft het gezelschap het warme, funky geluid van plaatsgenoot Ozark Henry en Boom! drijft op een combinatie van dancegrooves en een dwarsfluit.
Maar in het gros van de nummers doet Frederik Sioen het heel wat rustiger aan. Zijn prachtige, hese stem (gelijk Stef Kamil Carlens), gedreven pianospel en de overstuurde violen van Renau Ghilbert dragen de tegendraadse songs. Het doet soms denken aan de beginperiode van Zita Swoon, destijds nog Moondog Jr.. Elk nummer krijgt van de multi-instrumentalisten een eigen unieke draai mee, inclusief onverwachte wendingen. In twee nummers rukt zelfs een heel orkest aan, maar de meeste indruk wekt Sioen nog in het slotnummer Summertime als hij in zijn eentje achter de piano gaat zitten, zoals het ooit begonnen is.
See You Naked is niet bepaald een meezingplaat: het is typisch een album dat zich pas na vele luisterbeurten bloot geeft. Het is lang niet altijd goed, omdat de songs niet altijd even sterk zijn en het beperkte stembereik van Sioen op een gegeven moment tegen kan gaan staan. Maar See You Naked is wél een dwarse en bijzondere plaat. Alleen al vanwege die getoonde lef verdienen ze het predikaat belofte.