Type and press Enter.

The Sheer – The keyword is excitement

Britpop is nog niet dood! Uit het land van oorsprong komt de laatste jaren inderdaad weinig fatsoenlijks meer, maar in het oer-Nederlandse Haarlem is eindelijk weer eens een plaat ontstaan waar het woord LIEDJE nog met hoofdletters geschreven wordt.
Waar de ooh’s en de aah’s je om de oren vliegen. Zo’n plaatje waar je spontaan vrolijk van wordt.
De vier heren van The Sheer zijn daar verantwoordelijk voor. Niet echt verrassend: in de laatste twee jaar was het kwartet al actief op Noorderslag en Lowlands, was er airplay op 3FM en een uitgebreide toernee door het land. Een platencontract bij Universal en een deal met concertpromotor Mojo schroefden de verwachtingen nog verder op, maar het moet gezegd: op The Keyword Is Excitement doen de jongens precies wat van hen verwacht wordt. Voorman Bart van Liemt blijkt een begenadigd songschrijver en levert volwassen, zonnige liedjes af die je na ??n of twee keer oefenen zo mee kunt zingen. Opener Something New doet, vooral door het kraakje in de stem, nog even aan Stereophonics denken, alleen dan gelukkig met iets meer pit. Maar in de overige twaalf nummers schieten vooral namen als Supergrass of het Nederlandse Supersub door je hoofd. En dan kom je eigenlijk al weer uit bij The Kinks en The Beatles.
Klassieke songs zijn het dus op The Keyword Is Excitement. De single Something To Say is vlotte, klassieke Britpop, en zo gaat het bijna drie kwartier door. Toetsenist Jasper Geluk geeft de songs met zijn Moog, Hammond of Rhodes net een beetje extra mee, terwijl in het trage Strangelove precies op het goede moment de strijkers hun opwachting maken. Het startbewijs voor Pinkpop is dan ook dik verdiend, maar één kanttekening moet wel gemaakt worden: ondanks de kwaliteit van de liedjes zou het fijn zijn als er eens iets echt onverwachts en spannends zou gebeuren bij The Sheer. Inventiviteit en vernieuwingsdrang ontbreken ook bij deze act. Het zegt veel over de staat van de Nederlandse popmuziek dat een van de meest veelbelovende bands alleen maar teruggrijpt op muziek die veertig jaar terug al gemaakt werd aan de overkant van de Noordzee.