Type and press Enter.

Internet, the drug of the nation

Het was 1992. De Zoo TV Tour. U2 dat een multimediaal spektakel neerzette, op een podium vol met televisieschermen en een lichtshow die weggewerkt was in felbeschilderde Trabantjes. Als metafoor voor de verwarring waarin de wereld zich, onder andere door alle technologische innovaties, bevond. Television, The Drug Of The Nation was destijds het nummer waarmee U2 de shows opende.
Nou zullen sommigen helemaal niks hebben met de vier Ieren, maar de band is wel een prachtvoorbeeld om aan te tonen hoe snel het gaat met technologische ontwikkelingen. Want was destijds televisie de drug van de natie, tegenwoordig is die natie net zo verward door en verslaafd aan internet. Toen Zoo TV in maart 1992 aftrapte, drongen slechts via MTV wat flarden door van het spektakel. Toen twee maanden later de tour verkaste naar Europa, was het voor vele bezoekers een complete verrassing wat ze te wachten stond. Foto’s kon je schriftelijk nabestellen, via cassettebandjes wisselde je illegale opnames (bootlegs) uit.
Hoe anders is het in 2005. Toen de Vertigo Tour eind maart van start ging in San Diego, waren de meeste kaartjes verkocht via internet. De repetities in Vancouver waren gevolgd door fanatieke fans, die via weblogs iedereen op de hoogte hielden van de gespeelde songs. Meerdere televisieteams deden verslag van de tourstart. De eigen website van de band publiceerde snel videoclips van het optreden. De ontwerper van de show, Willie Williams, houdt op u2.com een dagboek bij. Op de website staat een overvloed aan professionele fotookes. En wie illegale beeld- en geluidsopnamen zoekt, kan via Bittorrent of via ftp-servers complete shows downloaden. Binnen een a twee dagen staan de meeste shows, in ongelooflijke kwaliteit, online. Prachtige herinneringen natuurlijk voor fans.

Deze week start de Europese tour in Brussel, met een compleet nieuw podium omdat de Ieren in Europa in stadions spelen. Het ontwerp van het podium is geen geheim meer. Omdat fans met digitale cameras naar binnen glippen en in no-time de plaatjes op hun sites zetten. Vooruitgang? Daarover kunnen de meningen verschillen. Maar het is niet tegen te houden. Het dwong de officiele website van de band zelfs tot het publiceren van een exclusieve preview.
Sommigen vragen zich af waar het ophoudt. Het houdt niet op. Een gsm is al een fotocamera. Met een piepklein zendertje zullen de concerten, of een band nu wil of niet, binnenkort rechtstreeks uitgezonden worden via het web. Even Better Than The Real Thing? Dat niet. Want het gevoel om tussen zeventigduizend mensen te staan is met geen computer na te bootsen…