Type and press Enter.

Da Vinci Code

Grappig dat er bijna een (inter)nationale discussie is ontstaan over de verfilming van The Da Vinci Code. Laten we duidelijk zijn: het boek is geen literatuur, het werkje van Dan Brown is echter wel behoorlijk onderhoudend en het plot ijzersterk. Puur feitelijk-historisch schijnt er weinig van te kloppen, maar het blijft goed verzonnen.
Je hoeft echter met een niet-literair boek uiteraard ook geen superintellectuele film te verwachten. Sommigen doen dat wel en hun oordeel zal overwegend negatief zijn. Na mijn kijkbeurt gisteren ben ik eerder positief. Want The Da Vinci Code (the movie) is vlot, zit redelijk goed in elkaar en de actie is mijn insziens niet al te pregnant aanwezig. Al denken anderen daar weer heeeel anders over.
De makers slagen er gewoon in om het plot redelijk goed uit te leggen en dicht bij het boek te blijven. Ik kan me alleen niet herinneren dat Sophie Neveu in het boek expliciet wordt genoemd als nakomeling van Jezus en Maria Magdalena. Ik zal het laatste stuk van het boek eens lezen, maar als iemand het antwoord weet, aarzel niet het door te mailen.
Dat de filmversie overigens hoogstwaarschijnlijk niet mijn eindejaarslijstjes zal halen, moge ook duidelijk zijn. Daarvoor zit er weer te weinig emotie in en is het verhaal, ook in het origineel, te gladjes. Maar om nou te zeggen dat The Da Vinci Code slecht is, dat is voor mij een hele stap te ver.