Type and press Enter.

Zdravo!

Foto Iztok KlancarIets klopt er niet. We rijden toch echt rond in Griekenland. De blauw-witte vlag wappert overal trots en het is een puinhoop, met gaten overal in de weg. En het sneeuwt…
Het was, om het voorzichtig uit te drukken, een bizarre reis. Op dinsdagochtend naar het Dali-museum in Figueres, dat theater van surrealisme. Vervolgens vanuit Barcelona op de boot naar Italie. Waar de spaghettivreters als vanouds luidruchtig en theatraal waren, een of andere B-artiest op synthesizer voor het muzikale vermaak mocht zorgen en het personeel geen woord over de grens sprak. Altijd handig als je half-zeeziek naar het parkeerdek wilt wandelen en niemand je kan uitleggen waar dat is.
Na een overnachting in Perugia moesten we helaas het klooster van Assisi voorbij rijden. Op naar de volgende boot, de veel luxere ferry van Anek. Moussaka, geen tetterende Italiaanse pubers en een veel stabieler schuitje maakten de reis van Ancona naar Igoumenitsa een stuk aangenamer. En toen… ja, toen dachten we vlot vanuit noord-Griekenland naar Macedonie te rijden. Niet dus. Na Ioannina blokkeerde de politie de weg: de bergpas (die niet op onze, inderdaad tamelijk goedkope, landkaart stond) was gesloten voor iedereen zonder sneeuwkettingen. En dat was wel het laatste waar we op gerekend hadden. De alternatieve route bleek door tien (niet afgesloten) bergpassen te gaan. De honderden (echt waar) vogelkooitjes langs de weg die mini-monumentjes bleken te zijn voor op die plek overleden weggebruikers waarschuwden ons niet te snel te rijden. Het bracht ons langs dorpjes die inmiddels echt compleet verlaten zijn, langs een ski resort verborgen in de bergen en uiteindelijk op een polderweg naar Macedonie.
Veel groter kan de cultuurschok inderdaad niet zijn. De wegen zijn beroerd, het is allemaal tamelijk armoedig hier in de regio, maar het historische centrum van Ohrid aan een enorm meer is opgepoetst. We logeren bij een familie, die helemaal functioneert volgens oude rollenpatronen. Lieve mensen, die hun eten stoken op een houtkachel. Ja, ze hebben hier een warme douche. En sneeuw. 5.864 kilometer onder de wielen. En nog een heel avontuur te gaan.