Type and press Enter.

Gratis is niet altijd goedkoop

Het leek zo’n simpel idee: de website even restylen. Met een paar extra functies erbij, en een paar veranderingen aan de achterkant van de site waardoor het allemaal wat makkelijker te beheersen zou zijn. Drie maanden en een hoop gevloek later is hij er dan eindelijk. Maar dat het nou makkelijk ging…
Open source is een machtig mooi fenomeen. Het belooft namelijk dat het gratis software is, die open staat (open source) voor andere programmeurs om verder te ontwikkelen. En iedereen mag de software uiteraard gratis gebruiken.
Er zijn legio voorbeelden van open source software. Linux is er bijvoorbeeld eentje van, het besturingssysteem dat een alternatief moet bieden aan Windows. Maar ook op het vlak van fotobewerking of webdesign is er veel open source. Zo was deze website gebouwd met Nucleus CMS, ooit ontworpen door een Belgische student.
Maar die programmatuur was niet meer uitgebreid genoeg, dacht ik. Dus begon een speurtocht naar andere content management systemen (cms). Al snel bleek: deze software is gebouwd door nerds voor nerds. Toegankelijke, praktische sites bleken nauwelijks te maken met gecompliceerde, hopeloos uitgebreide systemen als Joomla, Xoops of Dragonfly. Leuk geprobeerd allemaal, en sommigen zijn best nuttig als je bijvoorbeeld een webpage hebt met veel geregistreerde gebruikers die elkaar bijvoorbeeld in een forum ontmoeten. Maar voor mijn specifieke geval, een persoonlijke homepage met een hoop recensies van films en concerten, hopeloos ongeschikt.
Daarom ben ik weer zelf aan het knutselen gegaan. In Nucleus, mijn oude vertrouwde systeem. Het betekende een flinke duik in de theorie van css (cascading style sheets), maar uiteindelijk is het vrijwel helemaal geworden zoals het aanvankelijk ook ontworpen was. Hallelujah! Nou nog hopen dat de bezoekers het mooi vinden…