Type and press Enter.

Het nieuwe centrum van Utrecht

Het stationsgebied van Utrecht is langzaam een bouwput aan het worden. Om de enorme schade die eind jaren zestig/eind jaren zeventig is toegebracht enigszins te herstellen, gaat de binnenstad op de schop. Dat levert altijd prachtige artist impressions op van nieuwe gebouwen, maar vaak is de werkelijkheid uiteindelijk een stuk minder mooi.

Eerst maar eens de verwachte verbeteringen. De ooit gedempte singel wordt weer helemaal door- en rondgetrokken. Dus de vierbaans tunnelbak onder de loopbrug van Hoog Catharijne verdwijnt. Daar komt dus weer water, de singelstructuur wordt hersteld. Tegelijkertijd worden op die locatie trappetjes langs de kade gemaakt, zodat Utrechters zich langs het water kunnen ontspannen. En er komt op die plek een vreemd, organisch ogend gebouw om de facade van het zuidelijk deel van Hoog Catharijne aan het oog te onttrekken.
Onder het spoor door, langs NH Hotel, wordt het water eveneens doorgetrokken. En de doorgang van de oude binnenstad naar het station wordt opengebroken. Op het Vredenburgplein wordt een doorbraak gemaakt op de plek waar nu Peek en Cloppenburg zit. Er blijft wel een loopbrug van Hoog Catharijne-noord naar -zuid, maar het station wordt losgekoppeld van het winkelcentrum.

Dat was dan wel ongeveer het goede nieuws. Want Hoog Catharijne blijft, in al zijn lelijkheid. Daarnaast komt de nieuwe bibliotheek en een arthouse-bioscoop met meerdere zalen. Op zich goed nieuws, ware het niet dat niet is gekozen voor gedurfde ontwerpen als Bloom of Cultuurhuis, maar weer een simpele grote blokkendoos. Net als het nieuwe Muziekpaleis, waar het oude Vredenburg in opgenomen wordt.
Het wordt dus afwachten hoe dat uitpakt, maar de voortekenen zijn niet gunstig. Dan hebben we het nog niet gehad over de zuidkant. Want als compensatie voor de investeringen in de spoorzone moeten extra kantoortorens worden gebouwd. Het Holland Casino krijgt nieuwe huisvesting en er komt een nieuwe megabioscoop op het Jaarbeursterrein. Dat moet het verlengde worden van het Utrechtse centrum. Lijkt me zeer onwaarschijnlijk.

Hoe dan ook, het is wel ambitieus en fascinerend om te volgen. Het hele project duurt nog jaren en is te volgen op de officiële site, maar nog beter op het uitstekende blog van Herbert Boland.