Type and press Enter.

De Zombie Man van Primal Scream

Negen platen en 24 jaar ver is Primal Scream in zijn carrière, maar van een eigen geluid is nog steeds niks te bespeuren. Sommigen vinden het maar niks. Anderen vinden de experimenteerdrift van de Schotten juist geweldig: geen album is hetzelfde.

Om maar meteen duidelijkheid te verschaffen: ik behoor tot het laatste kamp. Toegegeven, in hun loopbaan tot nu toe hebben de mannen rond zanger Bobby Gillespie af en toe gruwelijke, onbeluisterbare teringherrie gemaakt. Maar hoe extreem (slecht) sommige nummers ook zijn, op elke plaat kun je mooie liedjes ontdekken als je je best doet. Een plaat als XTRMNTR kan dan wel compromisloos hard zijn, hij steekt songtechnisch soms goed in elkaar. Hetzelfde geldt voor Evil Heat, nog zo’n album dat onmiskenbaar onder invloed van speed en/of coke gemaakt is. En Screamadelica is af en toe inderdaad een onbeluisterbare, slome trip, er staat wel een klassieker op.

Op nieuweling Beautiful Future is het niet anders. Deze keer zijn Britse popbands uit de jaren tachtig en negentig de belangrijkste invloed geweest. De titeltrack (tevens opener) klinkt vrolijk als Blur in de begintijd. Single Can’t Go Back huppelt voort als Supergrass in betere dagen, Uptown bromt langzaam voort op de bas van Mani.
Vervolgens begint Beautiful Future wel een beetje aan eenvormigheid te lijden. Oorzaken: te veel mid-tempo beats en donkere baslijntjes, iets te weinig liedjes, en de stem van Gillespie heeft een beperkt bereik. Dat beseften de heren zelf ook, in het laatste deel zijn er gastbijdragen van Lovefoxxx (CSS), Josh Homme (Queens Of The Stone Age) en Linda Thompson op de Fleetwood Mac-cover (en ballad) Over & Over.
Dat laatste nummer voegt nog wel degelijk iets toe aan het veelzijdige Primal Scream-oeuvre. Net als het persoonlijke hoogtepunt van het album, Zombie Man. Dampende soul, met zijn heerlijke backing vocals een ideale afsluiter voor concerten. Daarvoor moeten we wel naar Groot-Brittannië, want de Europese tour is weer gecanceld. Waardoor ik na twee decennia vol optredens deze Schotten nog steeds niet gezien heb.

[audio:primalscream_zombieman.mp3]