Type and press Enter.

Nieuwe Harry Potter is terug op niveau

Harry Potter and the Half-Blood PrinceEén keer in de lange reeks Harry Potter-films schreef Steve Kloves niet het scenario. Meteen ging het mis: The Order of the Phoenix was niet verfijnd genoeg en oogde rommelig. Maar met de terugkeer van Kloves valt in The Half-Blood Prince weer alles op zijn plek.

In de vijfde aflevering van de serie werd de fout gemaakt om het boek letterlijk te volgen. Maar inmiddels waren de werken van J.K. Rowling daarvoor te dik geworden.
In The Half-Blood Prince worden daarom harde keuzes gemaakt. Alle niet-noodzakelijke verhaallijnen zijn verdwenen. Dat maakt de film tot een minder rijke ervaring dan het boek. Maar de bioscoopversie is wel geslaagd, omdat de opbouw rustig en sfeervol is. De film is in balans, iets dat bij letterlijke verfilming niet mogelijk was geweest binnen 4 uur.

Geen verveling
Nu klokt deel 6 al een forse 2,5 uur. Daarvan verveelt geen minuut. Aan de ene kant focust regisseur David Yates op de rondgierende hormonen bij de tovenaarsleerlingen op Hogwarts. Aan de andere kant wordt de dreiging laag voor laag opgebouwd, om in de finale beschaafd te exploderen. Geen grootschalig gevecht zoals in het boek, maar één avada kavedra.
Voor mensen die de voorgaande films of boeken niet zagen of lazen is bovenstaande tekst onbegrijpelijk. Dat is geen bezwaar: de Harry Potter-reeks is een serie coming-of-age films die je in zijn totaliteit moet beoordelen.

Laatste deel
In The Half-Blood Prince wordt de duistere uitgangssituatie gecreëerd voor de laatste akte. En daarvoor hoeft scenarist Kloves geen concessies te doen: het laatste boek is gesplitst in twee films, die verschijnen in november 2010 en zomer 2011.

One comment

  1. hm… ben benieuwd!
    ‘t is overigens avada kedavra 😉

Comments are closed.