Type and press Enter.

Green Day laveert handig tussen jong en oud

Wie een als konijntje verklede man als opwarmertje het podium opstuurt, kan haast niet meer serieus genomen worden. Maar Green Day kwam vrijdag overal mee weg in een volgepakt Ahoy.

Het zou te kort door de bocht zijn om de Californische punkrockers af te doen als puberale onderbroekenlol. Al is het wel de hoofdmoot van hun concerten: vanaf de eerste seconden stormen ze rond over de bühne, laten het publiek meezingen, meespelen en meedansen (een half elftal bezoekers werd het podium opgesleept) en uiteraard was de blote kont van zanger Billy Joe Armstrong weer meerdere malen te zien.

Imago
Dat is de kant van Green Day die vooral een feestje wil bouwen. Die wil pleasen door alle grote hits te spelen. En die het eigen punkimago wil cultiveren door een fuck you-mentaliteit te demonstreren.
Waarom ze precies zo boos zijn, met name ook weer op hun laatste plaat 21st Century Breakdown, kan ook in Ahoy niet helemaal duidelijk worden. Op voorganger American Idiot was president Bush nog de aanstichter van razernij, nu lijkt het meer alle technologie van het dagelijks leven. Want na drie nummers vertelt Armstrong zijn publiek al te stoppen met het maken van foto’s met de gsm. ‘We are HERE now, this is our life, let’s go nuts’.

Andere kant
In al die opzichten verschilt Green Day dus niet zo van andere succesvolle punkbands als NOFX en Pennywise. Het is de kant waardoor duizenden opstandige tieners naar Rotterdam togen.
Maar er is ook een andere kant, een diepere laag, gestoeld op muzikaliteit. Daarvoor kwamen de ouderen (genoeg twintigers en dertigers aanwezig, check) naar Ahoy. Ze kennen het trio nog van Dookie, van onder andere megahit Basket Case.
In de jaren daarna ontwikkelde het drietal zich steeds verder, met liedjes die elke keer weer verdomd knap in elkaar zitten. Met als voorlopig hoogtepunt de quasi rockopera die American Idiot was. Het kolkende Ahoy was zowaar een paar minuten stil toen 21 Guns en Wake Me Up When September Ends werden gespeeld. Het was onderbroekenlol, maar wel van niveau.

Foto met dank aan Benzies

Setlist:
1 Song of the Century
2 21st Century Breakdown
3 Know Your Enemy
4 East Jesus Nowhere
5 Holiday
6 Before The Lobotomy
7 The Static Age
8 Are We The Waiting
9 Iron Man (Black Sabbath cover)
10 St. Jimmy
11 Boulevard Of Broken Dreams
12 Hitchin’ A Ride
13 When I Come Around
14 Brain Stew
15 Jaded
16 Welcome To Paradise
17 Longview
18 Basket Case
19 She
20 King For A Day
21 Stand By Me (Ben E. King cover)
22 (I Can’t Get No) Satisfaction (The Rolling Stones cover)
23 Shout (The Isley Brothers cover)
24 21 Guns
25 Minority

Encore:
26 American Idiot
27 Jesus Of Suburbia
28 Wake Me Up When September Ends
29 Good Riddance (Time Of Your Life)