Type and press Enter.

Mercury Rev – The secret migration

Je schrikt je rot bij de eerste tonen van het nieuwe Mercury Rev-album. De drums knallen zowaar uit de speakers. Een koerswijziging in de sprookwereld van het Amerikaanse trio?
Nee. Sinds de band zichzelf opnieuw uitvond op Deserters Songs (1998) blinkt Mercury Rev uit in orkestrale, grootse composities. Dat deed het op opvolger All Is Dream (2001) en doet het nog steeds op het fonkelnieuwe The Secret Migration.
Het is een prachtige wereld die het drietal tevoorschijn tovert. Dromerige, feeerieke sfeerschetsen, met de valsige stem van Jonathan Donahue als gammel sluitstuk. Het levert soms beklemmende muziek op, zoals in opener Secret for a song of in Diamonds. Op die momenten blijft Mercury Rev het dichtst bij de song en is het zuinig met orkestratie.
Hoe langer The Secret Migration echter duurt, hoe meer opvalt dat de stem van Donahue te vlak en eentonig is om een plaat te dragen. De rijke arrangementen, wederom fijn geproduceerd door Dave Fridmann (hoorbaar ook de man achter The Flaming Lips), kunnen evenmin verhullen dat de band over iets te weinig goede liedjes beschikt. Als ze de laatste drie albums van Mercury Rev zouden bundelen tot één plaat, heb je echter wel een van de mooiste werkjes ooit.