Type and press Enter.

Smashing Pumpkins – Machina II

The Smashing Pumpkins is de eerste megagroep die een album uitsluitend via internet uitbrengt. Voorman Billy Corgan had genoeg van de platenmaatschappijen en besloot om van de afscheidsplaat Machina II: Friends and enemies of modern music slechts 25 exemplaren (drie EP’s en een dubbelelpee) op vinyl te laten drukken. De collectors items werden verstuurd naar fans, met de opdracht om ze via internet massaal te verspreiden.
De zwanenzang van de Pumpkins biedt verder niets nieuws. Ook op dit album weet Corgan weer geen maat te houden: het is te lang en te veel. Het ontbreekt hem simpelweg aan voldoende zelfkritiek om de rotte appels van een plaat weg te gooien. Het is de reden waarom de voorgangers Machina, Adore en zelfs Mellon Collie niet de absolute meesterwerken waren die het hadden moeten zijn. Zo is de eerste helft van Machina II gewoon verwaarloosbaar slecht.
Op de afsluitende dubbelelpee komt echter nog één keer de dodelijke slagkracht van de band naar voren: een fantastische drummer, smerig overstuurde gitaren en de snerpende zang van Corgan. Nummers als Cash Car Star of If There Is a God kunnen zich meten met het beste (en hardste) werk van de band ooit. Waardoor dit deel van de plaat in elk geval voor fans verplichte kost is.