Type and press Enter.

Stereophonics – Just enough education to perform

Hoe Stereophonics het in Engeland voor elkaar krijgt om zalen van het formaat Ahoy keer op keer vol te laten stromen blijft voor de rest van Europa een raadsel.
De debuutplaat (Word Gets Around uit 1997) van het trio uit Wales bevatte enkele aardige liedjes en de gebroken, wat hese stem van zanger/songwriter Kelly Jones was niet onaangenaam. De opvolger Performance and Cocktails, twee jaar later, bevatte met The Bartender and The Thief zelfs een lekker rockhitje. Maar Stereophonics onderscheidde zich nauwelijks van andere Britse gitaarbandjes.
De vraagtekens bij het drietal zullen aan deze kant van Het Kanaal alleen maar groter worden nu Just Enough Education To Perform is verschenen. Op het album staan vier nummers van acceptabel niveau. Opener Vegas Two Times doet een beetje aan The Black Crowes denken, zeker door het soulvolle achtergrondkoortje. De single Mr Writer heeft een meezingbaar refrein waar de stem van Jones lekker wegschuurt. Step On en Have A Nice Day kun je na enkele luisterbeurten meeneurie?n. Verder bevat de plaat onge?nspireerde, trage, grotendeels akoestische popdeuntjes. De teksten (over taxichauffeurs, het toerleven, over vakantie, gaap) zijn nog vervelender. Het enige voordeel is dat drie kwartier een mooie lengte is voor een dutje.