Type and press Enter.

Travis – 12 Memories

Het leven van Fran Healey moet de laatste twee jaar wel gruwelijk ellendig zijn geweest. Het nachtegaaltje van Travis zingt op hun vierde plaat 12 Memories het liefdesverdriet werkelijk in elk nummer van zich af. ‘This life is so confusing, feels like I’m always losing’ treurt de Schot.
Och arme Healey. Drie jaar terug vulde de band uit Glasgow nog sporthallen met hun verzorgde, lieve gitaarpopliedjes en scoorde het met The Man Who een mega-hitalbum, met singles als het klassieke Why does it always rain on me?. Anno 2003 is de zanger zijn vriendin kwijt en wordt zijn band op alle fronten afgetroefd door die klootzakken van Coldplay. Ja, het zijn tot overmaat van ramp nog Engelsen ook die de rol van Travis als de nieuwe lievelingen van de Britpop overnamen.
De enige remedie tegen al die ellende is een steengoed album afleveren. En daarin slaagt het kwartet met 12 Memories nou net niet. Songschrijver Healey levert wel weer een handvol gedragen melodieën af: liedjes als Re-Offender, Paperclips en How Many Hearts die je na één keer luisteren al meeneuriet. Maar bij Travis is de grens tussen melancholiek en saai altijd al dun geweest en deze keer staat de band te vaak aan de verkeerde kant van de lijn. Te vaak in elk geval om Coldplay van de troon te kunnen stoten.