Type and press Enter.

Beste films van 2010

Geweldige serie, dat Heimat, over de geschiedenis van Duitsland in de twintigste eeuw. Maar hij duurt al bij al wel een uurtje of vijftig, waardoor de tijd om naar de bioscoop te gaan beperkt bleef. Desondanks blijft er een aardig lijstje over van cinematografische hoogtepunten.

10 The American: Anton Corbijn neemt je mee naar Abruzzo, een streek in Italië waar huurmoordenaar George Clooney zich verschuilt. In Amerika voelden veel bioscoopbezoekers zich bekocht omdat ze op basis van de trailer een thriller hadden verwacht. Dat is niet zo: The American is een ingetogen werkje dat vooral overtuigt vanwege de poëtische beelden.

9 Submarino: Festen staat in mijn persoonlijke top-10 aller tijden. Regisseur Thomas Vinterberg keert na een mislukt Amerikaans avontuur terug naar Scandinavië voor een portret van twee broers die niet voor het geluk geboren zijn.

8 Ghost Writer: Roman Polanski maakte een echte thriller over Tony Blair, gespeeld door ex-James Bond Pierce Brosnan. Het decor is steriel en koud, net zoals de verhoudingen tussen de hoofdpersonen, waardoor het verhaal rond politieke intriges zijn geloofwaardigheid behoudt.

7 The Road: Viggo Mortensen is een van de weinige acteurs van Lord of the Rings die succesvol en bekend is gebleven. Zijn performances hebben een doorleefdheid die elke film tot een lijdensweg lijken te maken. The Road is letterlijk een lijdensweg, een asgrauwe film over een vader die zijn dochter probeert te beschermen.

6 Nothing Personal: misschien uit 2009, maar ongrijpbaar mooi en dus in de lijst over 2010. Lotte Verbeek is een mysterieuze roodharige die naar het Ierse platteland vlucht, waar ze in gaat wonen bij een kluizenaar.

5 J’ai tué ma mère: hysterisch zelfportret over een pubertijd. De ruzies tussen moeder en homoseksuele zoon kerven soms diep in de ziel van de kijker.

4 The Social Network: David Fincher maakt louter meesterwerkjes, van Zodiac tot Se7en. Zelfs een in potentie saai verhaal over computernerd en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg weet hij te verfilmen tot een boeiende studie over vrienden, zelfverrijking en goede ideeën.

3 Inception: een goede film zorgt ervoor dat je geïnspireerd wordt op een andere manier naar de wereld te kijken, schreef een criticus over Inception. Christopher Nolan (Memento, The Dark Knight) schreef een waanzinnig intelligent script en verfilmde het op meesterlijke manier. Leonardo DiCaprio schittert als verwarde dromendief.

2 Shutter Island: Leonardo DiCaprio is sowieso acteur van het jaar. In Shutter Island is hij een detective die een vermissing onderzoekt in een psychiatrisch instituut dat op een eiland ligt. Op dat Shutter Island zijn veel dingen niet in orde, weet je al als het vanuit de mist opduikt. Meesterlijke regie van Scorsese, sterk script, boeiend van begin tot eind.

1 Un Prophète: wie de illusie had dat criminelen hun leven beteren in de gevangenis, weet wel beter na het zien van Un Prophète. De Franse cellen blijken een mooie leerschool voor misdadigers, die hun strijd op leven en dood ook achter de tralies voortzetten.

Archief:
Top-10 films van 2009
Beste films van 2008
Top 10 films 2007
Top-10 films 2006
Beste films van 2005
Beste films 2004